2014-11-03

Rätt eller fel att inte använda Obama?

Barack Obama kampanjar inte mycket i det här valet. Anledningen är att han ses som ett sänke, som demokratiska senatskandidaten i Arkansas, Mark Pryor, uttryckte det. Är det en smart strategi, att försöka distansera sig från presidenten? Jag är tveksam.


På ett sätt verkar det helt logiskt att göra det. Obama har lågt förtroende i väljarkåren. Sedan andra världskriget är det bara George W. Bush, 39,1%, som haft lägre förtroendesiffror än Obama, 41,5% inför det andra mellanårsvalet.

Eisenhower 56,4%, Reagan 61,7% och Clinton 63,9% låg alla över. Bill Clinton är för övrigt den enda president sedan 1800-talet som klarat att inte tappat platser i det andra mellanårsvalet.

Så alltså, Obama är impopulär, ju längre man distanserar sig från honom desto bättre. Logiskt.

Men funkar det? Jag är tveksam.
Få väljare lär tro på de kandidater som för det första är demokrater, som för det andra kampanjade entusiastiskt för Obama för bara två år sedan och som nu menar att de inte alls står honom så nära.

Dessutom har republikanerna ett vasst vapen i form av de kan säga att Mark Pryor har röstat med Obama 93% av gångerna, Mary Landrieu röstade med Obama 97% av gångerna, och så vidare. Omröstningar kan vara utplockade för att få det att se värre ut, och många omröstningar är alla i kongressen överens om, men behöver man ägna tid åt att förklara det så har man redan förlorat. Därför är det ett effektivt vapen.

Den tidigare presidenten är mycket populärare som hjälp i kampanjerna. Här med Mark Pryor.
Alternativet skulle kunna varit att Obama kampanjat fullt ut. Att det demokratiska partier och kandidaterna jobbat för att visa att den ekonomiska utvecklingen faktiskt inte är så tokig, att arbetslösheten nu är under sex procent. Bill Clinton gjorde detta på ett effektivt sätt när jag lyssnade på honom i Georgia i veckan. Att man istället för att springa från Obama visar på framgångar och helt enkelt försökt ändra opinionen. Obama själv är en duktig kampanjare, det har han visat, han skulle kunna bidra till att skifta opinionen något.

Skulle Obamas approval rating ändras upp bara ett par procentenheter kunde det mycket väl avgöra jämna senatsrace i exempelvis Georgia och Colorado, och demokraterna behålla majoriteten i senaten.

Motargument mot detta är att de demokratiska kandidaterna i dessa delstater har högre stöd i mätningarna än Obamas approval rating. Men, som sagt, jag tror ändå att väljarna förknippar dem hårt med Obama trots deras ansträngningar att hålla honom på armlängds avstånd.

Hur det är med denna sak kommer vi aldrig få veta, men snart får vi i alla fall svar om demokraterna tappar eller behåller majoriteten i senaten.

Inga kommentarer: